Mindset

2 Sleutels om je zelfvertrouwen te vergroten

By admin

Ik coach nu al ettelijke jaren en één van de dingen die ik heb geleerd - zowel voor mezelf als voor mijn klanten - is dat zelfvertrouwen de sleutel is tot een gelukkig en succesvol leven.

Er zijn vele strategieën, denkwijzen en praktische tips om je leven te verbeteren en je beter te voelen over jezelf, maar ze zijn allemaal overbodig als de basis er niet is. Dat fundament is de echte jij, de jij waarvan jij diep van binnen weet dat je die bent. Los van alle externe omstandigheden, los van de verwachtingen van anderen.
De truc is dat er moed voor nodig is om je te verbinden met wie je echt bent, het te ontdekken en dan ook nog eens te tonen.

CONFIDENCE is not 'they will like me'.

CONFIDENCE is 'I'll be fine if they don't'.

Hier zijn twee sleutels die leiden tot echt zelfvertrouwen

1. Leer je waarden kennen

Persoonlijke waarden zijn een grote passie van mij. Ze zijn één van de belangrijkste dingen die je over jezelf kan ontdekken en ze zijn van vitaal belang om je zelfvertrouwen te vergroten.

Je waarden liggen diep vanbinnen verborgen, precies in de kern van wie je bent, en ze zijn de bouwstenen, de fundamenten van je identiteit. Een waarde is iets in jezelf, in anderen of in de wereld dat het belangrijkst voor je is, en kan zaken omvatten als overtuigingen, familie, natuur, prestatie of vrijheid.


Hoe komt het dat je je door sommige mensen en situaties boos, gefrustreerd en gedemotiveerd voelt? De oorzaak ligt voornamelijk in het feit dat één of meer van je waarden ontkent of onderdrukt worden. En we ervaren dat als een negatieve ervaring omdat het een fundamenteel stuk is van wie je bent.


Ken je die momenten dat je je geweldig of bezield voelde? Dat zijn de momenten waarop één of meer van je waarden worden geëerd. 


Wanneer je je waarden leert kennen, kan je keuzes gaan maken en je leven daarop afstemmen. Je wordt bewuster van welke waarden getriggered worden in momenten van frustratie, waardoor je de situatie op een andere manier gaat bekijken? Je kan ook bewuster ervaringen creëren die aansluiten op je waarden. Als je aandacht hebt voor je waarden dan ga je ook bewuster beslissingen nemen of keuzes maken die daar beter op afgestemd zijn. Doordat je je waarden beter leert kennen en daardoor meer aspecten van jezelf ontdekt, ga je ook een grotere appreciatie voor jezelf bewerkstelligen.

2. Train de zelfvertrouwen-spier

Zelfvertrouwen is een spier, en net als elke andere spier moet je het trainen zodat het niet krimpt. Het probleem is dat in tegenstelling tot je biceps of bilspieren, je de zelfvertrouwensspier moeilijker kan terugvinden. Hoe ontwikkel je je biceps of verstevig je je bilspieren? Door oefeningen te doen die zijn ontworpen om die spier gedurende een bepaalde periode te trainen totdat u de resultaten ziet waarnaar u op zoek was.

Met zelfvertrouwen is het net hetzelfde. Laten we zeggen dat je iemand bent die niet veel risico's neemt, iemand die elke dag doet wat gedaan moet worden en het goed doet, maar je stretcht jezelf niet. Je zou jezelf kunnen overtuigen om iets niet te doen omdat het te eng is of omdat jij bij jezelf denkt 'ik ben niet goed genoeg' of 'dit is niet wie ik ben'. Dit type persoon leeft binnen een bepaalde perimeter, waar je jezelf veilig en comfortabel voelt. Hoe minder risico je neemt, hoe minder zelfvertrouwen je moet hebben en hoe minder zelfverzekerd je wordt.

Om aan je zelfvertrouwen te werken is er een bereidheid nodig om risico's te nemen - groot of klein. Je wilt bereid zijn om jezelf te stretchen in het onbekende, iets nieuws te proberen of iets op een andere manier te proberen. Je kan jezelf openstellen voor de mogelijkheden om je heen en jezelf pushen om je veilige comfortzone iets te vergroten. Hoe meer je openstaat voor risico's, kansen en mogelijkheden, hoe meer je de spier van zelfverzekerdheid zal trainen. En hoe meer je traint hoe meer zelfvertrouwen je zult ontwikkelen.

De vraag die ik je stel is, wat ga je doen om die spier te trainen?


Tags

forwardwithfadli, persoonlijkewaarden, regainyourpower, zelfvertrouwen


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350
>
nl_BE